ALTO YÜKSEK İSTİŞARE KURULU 2023 YILI İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Aliağa ekonomisinin önde gelen isimlerinden oluşan Yüksek İstişare Kurulunun ilk toplantısında, Aliağa’nın sanayi ve ticaret potansiyelinin değerlendirilmesi ve ilçenin ticari, sanayi ve toplumsal sorunları ile güncel ve ekonomik konular ele alındı.

ALTO YÜKSEK İSTİŞARE KURULU 2023 YILI İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
22 Haziran 2023 - 21:12

ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Meclis Başkanı Uğur Akyıldız, Onursal Başkan Adnan Saka, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Yüksek İstişare Kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Başkan Ertürk, Aliağa’nın geleceği için birlik beraberlik içerisinde hareket edebilmenin ve ortak akıl kültürünün önemine değinerek göreve gelmelerinin ardından oluşturulan ‘Aliağa İstişare ve Çözüm Platformu’ çalışmaları çerçevesinde yaptıkları faaliyetleri özetledi.

Yüksek İstişare Kurul Üyelerinin tek tek söz aldığı toplantı da Aliağa’nın sorunları ve geleceği konusunda istişarelerde bulunuldu.

‘İstişare Mekanizmasını Kurumsal Hale Getirdik’

Göreve geldikleri günden bu yana şehirdeki tüm kurum ve kuruluşlarla birlik ve beraberlik içerisinde çalışma kabiliyetini geliştirmeye özen gösterdiklerini ifade eden Ertürk, “Bizler zaten çalışmalarımız sırasında tüm paydaşlarımızın görüş ve önerilerine başvuruyorduk. Geçtiğimiz dönemde oluşturduğumuz kurul ile, istişare mekanizmasını kurumsal hale getirmiş olduk. Sizlerin katkıları ile birlikte yapacağımız çalışmalarla Aliağa’mıza ve ülkemize katkı vermeye devam edeceğiz. Bu kurulda yer almayı kabul edip, bu çalışmalara zaman ayırdığınız için sizlere teşekkürlerimi sunuyor ve başarılar diliyorum. Kurulumuzun Odamız ve kentimiz adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘Yüksek İstişare Kurulu’nun bizlere iyi bir rehber olacağına inanıyorum’

ALTO Yüksek İstişare Kurulu’nun işleyişi hakkında da bilgi veren Ertürk, “Bu kurulda dile getirilen görüşler ve öneriler Yönetim Kurulumuz için yol gösterici niteliktedir. Yüksek İstişare Kurulu’nda ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarına ilişkin ortak akılla hareket edip, sorunların tespiti ve çözümüne yönelik öneriler, fikirler geliştireceğiz. Yüksek İstişare Kurulumuz bazen bizim göremediğimiz veya fark edemediğimiz sorunlar ve çözüm önerileri konusunda Yönetim Kurulumuza yol gösterici, ön açıcı öneriler getirebilmektedir. Geçen dönem olduğu gibi bu dönemde de bu kurulun Odamızın faaliyetleri konusunda bizlere iyi bir rehber olacağına inanıyorum” diye konuştu.

‘Aliağa’mız İl Olmayı Hak Etmektedir’

Konuşmasının devamında son günlerde gündemde olan il sayısının 100’e çıkarılması ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Ertürk, ”Son günlerde ülkemizdeki il sayısının 100 olması gündemde. Ancak gündemdeki il olmaya aday ilçelere baktığımızda, Aliağa’nın bahse konu ilçelerin arasında olmaması bizleri üzmüştür.  Adı geçen tüm ilçelerimiz bizim çok kıymetli ancak rasyonel gerçeklik olarak Aliağa’mız il olmayı hak etmektedir. Şu anda il sayısı artırılacaksa Aliağa’mız ilk adaylardan biridir ve il olmalıdır” dedi.

‘Aliağa’mız İl Olması Durumunda, Ülkemize ve Bölgemize Çok Daha Büyük Katkılar Sağlayacaktır’

Aliağa’nın ülke ve bölge için herkes tarafından bilinen önemine bir kez daha vurgu yapan Ertürk, “Tekrar altını çizmek gerekirse Aliağa, mevcut ekonomik ve jeostratejik potansiyeli ile Ege Bölgesi’nde istihdamın, üretimin, ticaretin merkezi konumunda ve kentimiz, ortaya koyduğu potansiyeli ile Türkiye’nin ortaya koyduğu makro hedeflere en çok katkı yapan şehirlerin başında geliyor. Rafineri ve petro kimya endüstrisi, enerji üretimi, demir çelik sektöründeki öncülüğü, organize sanayi bölgesi, ülkemizin doğalgazdaki sigortası olan LNG tesisleri, gemi söküm, liman ve lojistik yatırımları ile Aliağa, Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin göz bebeği konumunda. Elleçlenen yük miktarı ve limanlara gelen gemi sayısı bakımından Türkiye’nin ikinci yoğun limanına sahip olan, ayrıca 2022 yılında 37,3 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşan ve 6 yıldır dış ticaret fazlası vererek Ege Bölgesi’nin dünyaya açılan kapısı konumundayız. Bölgenin sanayi ve ticaret hacmi ile ülkemize ve bölgemize olan katkısı büyük ama bununla birlikte çözülmeyi bekleyen sorunları da büyük. Aliağa hızla gelişiyor ve bu gelişimi sürdürülebilir hale getirebilmek için gelişime giden yoldaki sorunların doğru ve hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Mevcut durumumuzda planlama ve sorunların çözüme kavuşma hızı, ilçemizin gelişim hızına yetişemiyor. Bu nedenle ilçemizin il olması durumunda tüm alanlarda karar mekanizması daha hızlanacak ve şuan ki potansiyeli ile dahi büyük bir sanayi ve ticaret üssü olan Aliağa’mız, potansiyelinin tamamını kullanması durumunda ülkemize ve bölgemize çok daha büyük katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Bölge ve sektör sorunları konuşuldu

Toplantının devamında Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, bölgede yaşanan ve çözüm üretilmesi gereken sorunlar kapsamında, taşımacılar ve üreticiler için ciddi sıkıntı oluşturan liman bölgesi yollarının yoğun yük trafiği altında ihtiyaçlara cevap veremediği, limanlar bölgesinde geri saha, depolama, sosyal tesisler konularında önemli eksikliklerin olduğu, bölgede istihdamı etkiler duruma gelen sosyal konut alanlarının ivedilikle devreye alınması, küçük sanayi sitesinde yaşanan sorunlar ve sanayi sektörünün en büyük ihtiyaçlarından olan kalifiye personel sorununun çözümü konularında istişarelerde bulunarak, bahse konu sorunların birliktelik halinde çözümünün Aliağa’ya ve ülkemize sağlayacağı katkılar vurgulandı.

Toplantı, Yüksek İstişare Kurulu’nun 3 ayda bir toplanması ve toplantı tavsiye kararlarının Yönetim Kuruluna iletilmesi kararı alınarak sona erdi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum