ALİAĞA'DA İNŞAAT SEKTÖRÜ DEPREM SEMİNERİNDE BİR ARAYA GELDİ

Deprem tehlikesi ve depreme dayanıklı yapılar konusunda farkındalık yaratmak için çalışmalar gerçekleştiren Aliağa Ticaret Odası (ALTO), Kahramanmaraş merkezli meydana gelip 11 ili etkileyen depremlerin yapılarda meydana getirdiği hasarlar ve nedenleri hakkında 'Betonarme Yapılarda Deprem Hasarlarının Nedenleri' semineri düzenlendi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halit Yazıcı tarafından Aliağa Ticaret Odası M. Ender Özer Seminer Salonu’nda verilen seminere, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Ulaşzade, Yönetim Kurulu Üyesi Emin Gürkan, Meclis Başkan Vekili Çağdaş Özçelik, Meclis Üyeleri Naim Polat ve Cesim Çelik ile çok sayıda inşaat mühendisi, mimar, müteahhit ve inşaat çalışanı katılım sağladı.
Prof. Dr. Halit Yazıcı tarafından verilen seminerde öncelikle deprem, oluş nedenleri, depremin şiddeti ve türleri gibi depremle ilgili tanımların açıklaması yapıldı ve deprem sırasında yapının davranışı ve yapıya etki eden kuvvetler hakkında bilgi verildi.
Ardından 6 Şubat depremleri saha gözlemleri detaylarıyla incelenirken betonarme sistemlerde tasarım ve yapım aşamasında yapılan hatalar gözden geçirilerek, bunların yol açtığı hasar tipleri, hasar nedenleri şekil ve fotoğraflarla desteklenerek anlatıldı.
Prof. Dr. Halit Yazıcı seminerde, yapılarda oluşan hatalar, proje yetersizlikleri, yapılaşma açısından elverişsiz zemin koşulları, malzeme kalitesindeki düşüklük, donatı düzenindeki hatalar, işçilik yetersizlikleri, yönetmeliklere uyulmaması ve hatta yönetmeliklerdeki yetersizlikler detaylarıyla katılımcılara aktarıldı.
Seminerin devamında Türkiye’de yürürlükte olmuş/olan deprem yönetmeliklerinden bahsedildi ve deprem hareketine maruz kalacak betonarme bina ile bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin depreme dayanıklı tasarımı ve yapımı için gerekli minimum koşullar irdelendi.
Seminerde konuşan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, ‘Ülkemiz bir deprem ülkesidir. İlçemizin bulunduğu Ege Bölgesi de diri fayların bulunduğu bir bölgedir. Yıllardır “Deprem öldürmez, bina öldürür” diye oluşan söylem maalesef gerçekliğini bir kez daha yaşatarak göstermiştir. Depreme dayanıklı, sağlıklı ve güvenli konut insanlar için bir haktır. Bu hakkı sağlamak yalnızca inşaat sektörünün değil devletin en önemli görevi. Aynı zamanda yerel yönetimlerin de en önemli görevlerinden bir tanesidir. Bu sebeple devlet, yerel yönetimler, vatandaş ve inşaat sektörü olarak tüm paydaşların birlikte oluşturacağı bir anlayışla ülkemizdeki depreme dayanıklı yapı stoğunu hızla artırmamız gerekiyor’ dedi.
Konuşmasında yönetmeliklerden kaynaklanan bazı sorunlara da değinen Başkan Ertürk, Yapı denetim sistemi ile ilgili sektör temsilcilerinden gelen sorunlar ışığında konuya ilişkin genel bir değerlendirmede bulundu.
Seminer, katılımcıların sorduğu soruların Prof. Dr. Halit Yazıcı tarafından cevaplanmasının ardından sona erdi.

seminer