AYASOFYA MÜZESİ NEDEN İBADETE AÇILAMAZ?
Belirli dönemlerde ısıtılıp ısıtılıp önümüze getirilen Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılması konusu yine suni bir gündem yaratmaktadır.
Zira, Ayasofya müze statüsünden çıkarılıp cami yapılamaz, ibadete açılamaz. Çünkü Türkiye ve Unsco arasında "Dünya Kültürel Ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme" bulunmaktadır. Bu sözleşme, 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı bakanlar kurulu kararıyla onaylanarak, 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete'de de yayınlanmıştır. Ayasofya Müzesi’de 1985 yılında dünya mirası olarak kabul edilmiş ve Unesco'nun dünya mirası listesine eklenmiştir.
1983 yılından beri Türkiye Cumhuriyeti ve UNESCO, tarihi-kültürel ve doğal miraslarımız için birlikte çalışıyor. Birleşmiş Milletler ve UNESCO bu sözleşmeye istinaden Türkiye'ye pek çok maddi ve manevi yardımlarda bulunuyor, ülkemizin tanıtımını yapıyor.
Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin UNESCO’nun dünya mirası listesinde tam 18 yeri yani 18 kültürel mirası var. Ve yine en az 50 kültür mirasımız da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmek için bekliyor.
Bütün bu gerçekler ortadayken, UNESCO ile yapılan sözleşme ve yürütülen çalışmalar hiçe sayılıp Ayasofya'nın müze olmaktan çıkarılarak cami yapılması demek, Türkiye'nin UNESCO ile yaptığı sözleşmeyi yırtıp atması, geri kalan 17 eserimizin UNESCO listesinden çıkarılması ve Türkiye'nin turizm gelirlerinin sıfırlanması demektir. İstanbul Valiliği verilerine göre, geçen yıl sadece Ayasofya Müzesi’ni 3 milyon 700 bin yerli ve yabancı turist gezmiş. Müzeye giriş ücreti 100 lira olduğuna göre bu demek oluyor ki her yıl sadece bu müzenin ziyaretinden devletin kasasına 370.000.000 TL para giriyor (turistlerin müze içinde ve etrafında sağladığı katma değeri hesaba katmıyoruz bile)
Şimdi sormak lazım : Ülke olarak borç batağında olduğumuz böyle bir dönemde bu kadar paradan mı vazgeçilsin yoksa Ayasofya etrafında yapılmış ve bomboş olan irili ufaklı camilerde mi ibadet yapılsın?