HAZIRLANAN RAPORLAR GÖRMEZDEN GELİNDİ. KYME ANTİK KENTİ İMAR PLANI ONAYLANDI

Aliağa ilçesinde bulunan ve yıllardır Nemport A.Ş. tarafından ranta kurban edilmek istenen Kyme Antik Kenti'nde Nemrut Körfezi Limanı imar planı onaylandı. Hazırlanan uzman raporları görmezden gelindi.

Nemport A.Ş’ ye ait olan ve ağır tonajlı yük gemilerinin yanaştığı iskelenin, 1. derece arkeolojik sit alanı olan deniz bölümünün derecesi değiştirilerek 3. derece yapılmış; böylece Nemrut Körfezi’ni parselleyen sanayi şirketlerinden birisi tarafından yapımı planlanan iskelenin antik limana doğru genişletilmesinin yolu açılmıştı. Konu ile ilgili başlatılan hukuki sürecin de sonucu değiştirmemiş olmasıyla zaten büyük sanayi kuruluşları ile çevrelenmiş durumdaki antik kente denizden yaklaşma yolu da açılarak, modern sanayiye kurban edilme noktasına gelindi.

‘TESPİTLERE GÖRE NET VERİLER YOK!’

Konuya ilişkin yapılan açıklamalar, her ne kadar sit derecesi değişikliği kararlarının yapılan sualtı çalışmaları sonucu elde edilen veriler ışığında alındığını iddia etse de yaptığımız araştırmalar bunun aksine işaret ediyor. İzmir 2 Numaralı Koruma Bölge Kurulu, bugüne kadar Nemport lehine verdiği sit değişikliği kararının uzmanlar tarafından verilen raporlar doğrultusunda alındığını savundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da benzer gerekçelerle imar planını onayladı. Ancak Gazete Duvar’ın ulaştığı uzman raporları durumun böyle olmadığını söylüyor.

Bodrum Sualtı Müzesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Teknolojileri Enstitüsü gibi iki farklı kurumun uzmanlarının hazırladığı inceleme raporlarının değerlendirmesini yapan İzmir 2 Numaralı Koruma Kurulu’nda görevli arkeologlar, kurul üyelerine sunmak üzere ayrıntılı bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda; 1. derece arkeolojik sit sınırının 3. dereceye düşürülmesine ilişkin tespitler üzerine net veriler olmadığı ve yeterli veri sunmadığı belirtilerek söz konusu değişikliğin antik limana zarar vereceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Ancak 2 No’lu Koruma Kurulu üyeleri hem Bodrum Sualtı Müzesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin hem de kendi uzmanlarının verdiği raporları görmezden gelip kararını Nemport lehine verdi.

kyme