İZMİR-SELANİK VAPUR HATTI İPTAL EDİLDİ

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk 11 Ekim'de başlayan İzmir-Selanik hattı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Hattın nisan veya mayıs ayına kadar kapanışını yapıyoruz. Kabul edilebilir bir şey değil.' ifadelerini kullandı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Kasım ayı meclis toplantısı, Hizmet Binası Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Meclis Toplantısı'nda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk “Selanik üzerinden Avrupa’ya bağlayan İzmir-Selanik Ropax Hattı’nda seferler 11 Ekim’de başladı. Şu ana kadar sefer sayısı 20’ye yaklaştı” dedi.

Öztürk şunları söyledi:

İzmir Selanik’le ilgili bir miktar eleştireceğim bir miktar haklılık payı da var yok değil. Maalesef 2 ay evvel başlayan hattın Nisan veya mayıs ayına kadar kapanışını yapıyoruz. Kabul edilebilir bir şey değil. DTO olarak mütevazi olamayacağım. 8 senedir bu hatla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Defalarca Yunanistan’a gittik, Yunanistan’dan misafir kabul ettik. Ana amacı ihraç yüklerini Avrupa’ya ne kadar hızlı en maliyetsiz şekilde sokarızdı. Bugün İzmir’den çıkış yapan sadece Çeşmeden bir firmamız var o firmamızda tresde’ye gidiyordu. İzmir’den diğer firma ispanyaya gidiyor. Daha öncesinde de başka bir firma Fransa’da seteye gidiyordu. Avrupa’ya güneyden İspanya Fransa İtalya’dan giriş yapılıyor. Dünyada en fazla kira geliri getiren gemi tipi ro-ro. Bir ro-ro firması, aynı denizi kullanan 2 ülke böyle bir hattı kurdular. Mayısa kadar durdurdular. Ana nedeni desteksizlik. Neden destek yok onu anlamıyorum. İspanya’dan Fransa’dan İtalya’dan giriş yapılıyorken İzmir’den Selanik’e gidiş, Selanik’ten Güney Avrupa’ya, Balkanlara giriş Türkiye lojistik açısından daha iyi değil mi? Yeterli destek görülemedi. Bu destek olmadığı sürece insanların para kazanması söz konusu olmadığı için büyük kayıplarla bu hattın kış sezonu boyunca kapatılmasına kadar verildi. Sadece ro-ro değil aynı zamanda pessenger hattı. Toplu bir zarar söz konusu. Dolayısıyla Türkiye’nin lojistik performansı diyoruz dünya bank kriteri, niye Türkiye çok alt sıralarda? Lojistik performansımız çok iyi değil. Bu da dış yatırımı etkiliyor. Sadece böyle değerlendirmemek gerekiyordu. Lojistik firmalarımızın bu hatta büyük destek vermesi gerekiyordu ama olmadı.

izmir