İSGARD'DAN 14 MADDELİK CORONA ÖNERİSİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Araştırma Derneği (İSGARD) hem topluma destek olmaya hem de bir sivil toplum örgütü olmanın sorumluluğunu taşıyarak halk sağlığını ilgilendiren Koronavirüs salgını ile ilgili önerilerini yazılı bir açıklamayla paylaştı

İSGARD'DAN 14 MADDELİK CORONA ÖNERİSİ
30 Mart 2020 - 05:37 - Güncelleme: 30 Mart 2020 - 06:16
Dernek yönetiminden yapılan yazılı açıklamada öneriler 14 madde ile sıralandı. Açıklama şöyle:
"Dünyada ve ülkemizde küresel bir salgına dönüşen Covid-19 salgınından dolayı hepimiz zor bir dönemden geçiyoruz. Her vatandaşlarımız bu süreçte kendini korumaya çalışmaktadır. Tüm sağlık çalışanları tarifi imkânsız bir çaba göstermektedir. Onlara duyduğumuz minnet borcumuzu da bir kere daha belirtmek isteriz.
Bu sürecin farklı bir boyutu da çalışmak zorunda olanların çalışma hayatı, emekçiler ve işyerlerleri ile ilgilidir. Elbette hedefimiz ne kadar süreceği belli olmayan bu salgından en az can kaybıyla kurtulmaktır. Ancak salgın sırasında yaşanan sorunlar ve olumsuz sonuçları bunlardan ibaret değildir.
Biz İSGARD ve iş güvenliği uzmanları olarak tüm vatandaşlarımıza evde kalmaları ve yetkililerin talimatlarına uymaları gerektiğini hatırlatarak salgın ile ilgili kendi görüş ve önerilerimizi kamuoyuna duyurmak istiyoruz.
  1. Acil, zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında kalan tüm işlerin 15 gün süreyle durdurulması acilen değerlendirilmeye alınmalıdır. İşyerlerinde koronavirüs testinin yapılması dahil tüm sağlık önlemleri arttırılarak azami düzeye yükseltilmelidir.
  2. Tüm işyerlerinde risk değerlendirmesi ve acil durum planları yenilenmeli, koronavirüs hazırlık ekibi kurulmalı, işyeri isg kurulları bu süreçte aktif rol alarak işyerlerinde tedbirlerle ilgili kararlar alarak uygulamalı, işverenler çalışanlara koronavirüs salgını ile ilgili eğitimleri eksiksiz olarak vermelidir.
  3. Tüm işyerlerinde, hamileler, engelliler, 55 yaş ve üzerinde olanlar koronavirüs salgını süresince idari izinli sayılmalıdır.
  4. İşten çıkarmalar koronovirüs salgını süresince yasaklanmalı, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yerine kısa çalışma ödeneği kullanılmalıdır.
  5. Devlet hastaneleri ve özel hastaneler ücretsiz sağlık hizmeti vermelidir. Buna uymayan özel hastaneler kamulaştırılmalıdır.
  6. Sağlık Bakanlığı tarafından 2019 yılında hazırlanan ve yürürlükte olan Pandemik Ulusal Planı eksiksiz olarak uygulanmalı, şu an hiç hesaba katılmayan psikososyal risklere karşı "psikososyal destek eylem planı" da göz ardı edilmeden uygulamaya alınmalıdır.
  7. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işyerlerinde denetimlerini artırmalı, covid-19 salgını kapsamında ki yayınlanan tedbirlere uymayan işyerlerine yaptırım uygulamalıdır. Denetleyen sayısı yetersiz olduğunda Bakanlık gerekirse ILO 81 No' lu sözleşmenin 9 ncu maddesine göre sahadaki tüm iş güvenliği uzmanlarını denetim için yetkilendirip, görevlendirmelidir.
  8. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımızın "sahadaki tüm uzmanları seferber ettik" sözünün hiçbir karşılığı olmayıp, uzmanlarımızın bu seferberlikten bilgisi dahi bulunmamaktadır. Akılcı bir yaklaşımla iyi iletişim kanalları kurularak iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri doğru yönlendirilerek virüse karşı etkin mücadele sağlanmalıdır.
  9. Alınması gereken tedbirlerin yapılmaması veya işyerinde koronavirüs riskinin ortaya çıkması halinde çalışanların 6331 sayılı kanuna göre  “çalışmaktan kaçınma hakkı” nı kullanabilecekleri bilgisi çalışanlara verilmelidir.
  10. Koronavirüs salgını süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır. Esnek ve yarı zamanlı çalışanlar da bu fondan yararlanabilmelidir.
  11. İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki paralar sadece işsizlik ödemeleri için kullanılmalı, işsizlik ödeneğinden ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi ile miktarı arttırılmalıdır.
  12. Atıl duruma gelen bazı iş kollarındaki fabrikaların, solunum cihazları, maske ve sağlık çalışanları için koruyucu giysi vb. sağlık ürünleri üretimine ayrılması sağlanmalıdır. Bu ürünler ücretsiz veya maliyet fiyatlarından sunulmalıdır.
  13. Temizlik ve sağlık ürünlerinin karaborsası,  stoklanması fiyat artışları mutlaka kontrol edilerek önlenmelidir. Temel gıda maddelerinin temini, gerekirse ücretsiz dağıtımı kamu otoritesi tarafından sıkıca kontrol altında tutularak fırsatçı zamları engellenmelidir.
  14. Gönüllü siviller, dernekler, sendikalar, kolluk kuvvetleri, Afad ve Kızılay yaşlı ve riskli nüfusa gerekli gıda ve sağlık malzemelerini ulaştırmak için seferber edilmelidir."
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum